Sette opp kontogruppe Control

Endret Fri, 19 Jan 2024 ved 12:50 PM

Før en kan avstemme en konto må man koble sammen hovedbok og bankkonto, samt registrere inngående balanse som består av saldo og eventuelle åpne poster, her kalt oppstartsposter. Dette gjør du i kontoveiviseren.

For å sette opp en ny kontogruppe, gå til Oppsett -> Administrer kontogrupper

Trykk på "Ny".

Velg Bankavstemming eller Interim.

Hake på hovedbok, kunde eller leverandør bestemmer hvilke type konto man skal hente fra regnskapet i neste bilde.

Se også Ulike typer avstemming i Aritma Control

For å få kundelisten opp i neste bilde må det velges kunde både på høyre og venstre side i bildet under, samme for leverandør.

Trykk så "Neste".

Hver konto må kobles mot en hovedbokskonto. For at bankkontoen skal ligge i den foreslåtte listen må enten bankintegrasjon være aktivert eller du må ha importert en avstemmingfil fra banken for det aktuelle kontonummeret. Kontoer som er tilgjengelig via bankintegrasjonen vil ha en sky til høyre i listen. Dobbelklikk på ønsket konto på banksiden. Dobbelklikk så på riktig konto på regnskapsiden.

Her kan man også sette et filter på importen dersom det ønskes. Man kan f.eks. sette at det kun skal hentes transaksjoner ført mot prosjekt 100 slik:

Trykk så "Neste".

Skriv inn siste perioden du har avstemt i regnskapet. Dette indikerer at du ønsker å begynne avstemmingen i Aritma Control fra perioden etter. Programmet henter saldo fra regnskapssystemet automatisk. Ved bankintegrasjon henter programmet også oppdatert saldo fra banken.  Har du ikke bankintegrasjon må du skrive inne saldo i bank manuelt. Kontroller at begge saldoene stemmer.

• Valutakonto: Dersom beløp i valuta skal hentes inn istedenfor beløp. F.eks. kunden har en euro konto, men regnskap føres i NOK.
  • Alle valutaer: Dersom man fører valutakorreksjoner i slutten av en periode på en valutakonto og ikke ønsker å ha disse inn. Uten hake vil kun transaksjoner med samme valuta som konto leses inn.

Trykk "Neste".

Dersom det er differanse mellom saldo i regnskap og saldo i bank må du registrere åpningsposter. Legg inn åpningsposter.

For å slette en post som er lagt inn markerer man posten og trykker ctrl + delete.

Trykk "Neste".

Velg hvilke brukere som skal ha tilgang til å avstemme kontoen.

Trykk "Neste" og "Fullfør".

Du kan nå avstemme denne kontoen ved å velge den i oversikten og trykke "Avstem".